Man skal tænke sig rigtig godt om, før man her til foråret omlægger hele sin græsplæne eller staudebedet til en vild have med hjemmehørende planter.
Der er talrige, komplicerede regler om naturbeskyttelse her i landet. Og de ”udmærker” sig ved, at mange ikke kender til dem, selv om de kan få afgørende betydning selv for villa- og sommerhusgrunde.
Hvis haven får lov til at gro vildt flere år i træk, kan den nemlig udvikle sig til natur, og nej, det er ikke godt, hvis man er grundejer! For når en grund først er blevet til natur, må man aldrig ændre på tilstanden igen og f.eks. fortryde det vilde look ved at anlægge en ny græsplæne. Man må heller ikke lave en ny tilbygning, terrasse el.lign. Og hvis man alligevel gør det og nægter at følge et påbud fra kommunen om at retablere sin vilde grund, kan man i sidste ende få en politianmeldelse og straffesag på halsen.
Særligt hvis man bor op til store naturområder eller ens naboer også er til vilde haver, skal man være påpasselig. For hvis det vilde område sammenlagt er større end 2.500 m2, risikerer man – afhængigt af naturtypen mv. – at ens have bliver til natur og aldrig må ændres igen.
De fleste vil intuitivt opfatte dette som ekspropriation og en krænkelse af deres private ejendomsret. Men fordi naturbeskyttelsesreglerne gælder for alle, er det i juridisk forstand kun erstatningsfri regulering.
Så en vild have til gavn for biodiversiteten kan bestemt være godt, men bør begrænses til et mindre område. For man får ingen forudgående advarsel, hvis ens grund er ved at blive til natur…